Ristiinan kunnalliskoti

Ristiinan kunnalliskoti

Rakennuksen historiasta löytyy tietoja Etelä-Savon kulttuuriperintötietokannasta. 
Tiivistettynä paikka on 1917 kunnalliskodiksi otettu entinen maatila ja nykyiset rakennukset rakennnettiin 1931-1932 ja tiilinen laajennus 1950-luvulla. Rakennuksessa oli potilaita aina mielenterveysongelmaisista tuberkuloosia sairastaviin. Rakennuksessa toimi vanhainkoti vuoteen 1991 asti, jonka jälkeen rakennus myytin yksityiselle. Tällä omistajalla rakennuksessa oli majoitustoimintaa jälkien perusteella venäläisille ja thaimaalaisille marjanpomijoille. Tyhjillään paikka on ollut ainakin kymmenisen vuotta.

Keltainen rakennus lienee ollut henkilökunnan asuntoja. Rakennus oli täynnä roinaa ja lisäksi lattiat olivat osin romahtaneet.
 
Pääsisäänkäynti


Navetan rauniot. Kuten kunnalliskodeissa yleensä, Ristiinassakin oli maataloutöitä, joihin asukkaat osallistuivat voimiensa mukaan. Maatila lakkautettiin 1070-luvulla.

Värimaailmasta päätellen kunnalliskoti remontoitiin 1970-luvulla, jolloin ilmeisesti myös huonekoot pienenivät.


Vanhan  osan käytävää,

Tietynlaisen ammattiharjoittamisen mieleen tuova sänky, joka on saanut taidetta yläpuolelleen.


Uudemman puolen ruokasalia.


Kellaria.

Pannuhuonetta, tämänkokoisen rakennuksen lämmittäminen öljyllä vie pienituloisen ihmisen koko vuoden palkan. Se lienee keskeisempiä syitä, miksi vähänkin suuremmat rakennukset jäävät maaseudulla usein kylmilleen,

Uuden puolen keittiötä.

Kommentit