Karsikon koulu /Purettu 4/2020

Karsikon koulu 

"Karsikon koulu aloitti toimintansa Pielisensuun kouluna vuonna 1892. Tarve koulun perustamiselle oli ilmeinen, koska Karsikon sahan ympärille oli syntynyt asukastihentymä, jossa kouluikäisten lasten määrä oli merkittävä ja jatkuvassa kasvussa. Karsikon sahan johtaja C.J. Cederberg oli myötämielinen koulun perustamishankkeelle ja lupasi antaa koulun tarvitsemat tilat veloituksetta Karsikon sahalta. Koulu päätettiin avata mahdollisimman pian ts. heti, kun saadaan opettaja palkatuksi. Koulun ensimmäiseksi opettajaksi palkattiin ylioppilas Hassinen, ja koulu päätettiin aloittaa tammikuun 25. päivänä 1892 kello kymmenen aamulla."

Tällaista tietoa löytyy Karsikon koulun nettisivuilta. Karsikon koulua on sittemmin laajennettu useaan otteeeseen kolmikerroksinen osa valmistui 1954 ja puukoulun näköinen laajennusosa 1983. Koulutoiminta loppui 2015 sisäilmaongelmien johdosta. Ongelmat alkoivat, kun kouluun vaihdettiin uudet tiiviimmät ikkunat. Alkuperäinen puinen koulu toimii yhä kirjastona. Vaikka koulurakennus on suojeltu asemakaavassa, on suojelumerkintä tarkoitus poistaa ja rakennus purkaa uuden koulun tieltä. Tällä hetkellä Karsikon koulu toimii väistötiloissa toisessa kaupunginosassa. Vanha rakennus on kohdannut jonkin verran ilkivaltaa, lähinnä ikkunoittenrikkomisia ja sisälletunkeutumisia.

Itselläni on myös omakohtaisia muistoja koulusta. Olin 5. luokalla läheisen toisen koulun osittaisen sulkemisen takia sisäilmaevakossa (sic) kyseisessä koulussa. En noista ajoista muista muuta kuin että koulu tuntui melko isolta ja tilat ehkä hiukan vanhanaikaisilta. Muistan myös piha-alueitten olleen alakoululaisen näkökulmasta hienoja. Toisen kerran olin koululla sen viimeisenä toimintavuonna TET-harjoittelussa siivoamassa. Sisäilmaongelmista puhuttiin tuolloin paljon. Muistan erityisesti sen tunteen, kun on juuri saanut siivottua aulatilan ja heti sen jälkeen aulaan tulee laumoittain lapsia likaisine kenkineen. Myöhemmin kävin vielä koululla koulun sulkemisen jälkeen harjoittelemassa valokuvausta Joensuun kaupungin luvalla. Opettajanhuone oli jätetty melko entiselleen ja huoneesta löytyi myös teenkeittovälineet. Oli hieno tunne olla tyhjässä koulussa juomassa yksin teetä. Kävin seuraavana vuonna myös dyykkaamassa koulun edessä olleelta jätelavalta tavaroita.

Ulkokuvat on kesältä 2019 ja sisäkuvat talvelta 2017.

                                    


Kommentit

Lähetä kommentti