Kiihtelysvaaran kirkon rauniot

Kiihtelysvaaran kirkon rauniot

Vuodesta 1770 komeassa vaaramaisemassa seisonut kirkko tuhopoltettiin syyskuussa 2018. Kirkko edusti itäsuomalaista kirkkoarkkitehtuuria ja sisälsi runsaasti taidokkaita maalauksia. Esimerkiksi tästä voit tutustua kirkkoon videon kautta.

Itsekin vierailin kirkossa kaksi kertaa ennen sen palamista, joten tuhopoltto oli minullekin järkytys. Ensimmäisellä kerralla olin katsomassa Pekka Simojoen tähdittämää, herätyskokousta muistuttavaa majataloiltaa. Toisella kerralla olin taas palovuoden toukokuussa tavallisessa jumalanpalveluksessa.

23. syyskuuta kirkko paloi täysin tuhopoltossa. Yöllä paikallinen mies oli pyöräillyt kirkon viereen, sytyttänyt roskiksen palamaan ja lähtenyt kotiinsa nukkumaan. Seurakunnan suntio saapui paikalle pian paloilmoituksen jälkeen ja pelasti palavasta kirkosta sakraaliesineistöä sekä alttaritaulun. 

Vierailin raunioilla kahteen kertaan joulukuussa 2018. Ensimmäisellä kerralla otin myös valokuvia. Jouluyönä paikalla oli aiemmin pidetty hartaus ja kirkon jäänteet oli reunustettu kynttilöillä. Tämä oli niitä kertoja, jolloin kamera olisi pitänyt olla mukana.

Kirkon alttarin paikalle palaneista hirsistä pystytetty risti.


Suomen toisen presidenti, Kristian Relanderin isoisän hauta ja presidentin istuttama puu.

Sulaneita lamppuja, taustalla palolta säästynyt kellotapuli.

Maisemaa kellotapulin luota.




Kommentit